0628304385
20170502_164007

ENIS

Vreme zrenja:

Sredina septembra

Podloga:

Mecija leska, sopstveni izdanak

Voćne sadnice leske, sorte ”Enis” je poreklom iz SAD.Spada u novije sorte I visoko je kvalitetna sorta.Ima lepe, vrlo krupne plodove (oko 4,7g) loptasto do malo izduzenog oblika, svetle i prugaste ljuske.Kasno cveta.Rese a i zenski gametofiti su zreli najcesce u martu.Kasno cveta i sazreva kasno. Randman jezgra je oko 49%.Omotac ploda je umereno razvijen, a plodovi pri tresenju lako ispadaju pa se preporucuje za masovno gajenje u plantazama. Nije osetljiv prema niskim temperaturama.Dobra je i redovna rodnost. Ovo je najkrupnija sorta lesnika. Dobri oprasivaci su mu: Halski dzin, Contorta, Purpurea maxima. Vreme zrenja: sredina septembra a podloga na kojoj se kalemi Enis je Izdanak, mečije leske.

ISTRSKI DUGI

Vreme zrenja:

Pocetak septembra

Podloga:

Mecija leska, sopstveni izdanak

Vocne sadnice leske,sorte”Istarski dugi”vodi poreklo iz Istre,Hrvatska.Stablo je bujno i vrlo rodno.Cveta rano i rano sazreva,protandričan je.Dobro ga oprašuju Tonda Gentile Romana,Davian i drugi.Plod je lep,duguljast i krupan,mase oko 3,4 do 3,5 g.Ima relativno razvijen omotač iz koga plodovi teško ispadaju.Ova sorta je dosta osetljiva na sušu.U grozdu ima u proseku 3-5 ploda.Radman jezgra je 46%.Podloga na kojoj se kalemi Istarski dugi je izdanak, mečije leske.

HALSKI DŽIN

Vreme zrenja:

Kraj avgusta

Podloga:

Mecija leska, sopstveni izdanak

Vocne sadnice leske,sorte“Halski Džin” je poreklom iz Njemačke a po nekima i iz Holandije.Stablo je bujno i vrlo rodno i visoko.Otporna je na niske zimske temperature zbog čega se može gajiti i u područjima s hladnijom klimom.I muški i ženski cvetovi cvetaju kasno.Ima izraženu protandriju i bogat je polenom.Za njega su dobri oprašivači Cosford i duge Spanske sorte.Sazreva krajem avgusta ili početkom septembra meseca.Plod je vrlo krupan,okruglasto-koničnog oblika i malo pljosnat,mase oko 3,6 g.U grozdu ih ima do 5 komada.Ljuska je tamno smeđe boje.Omotač je dug, u ravni ploda ili malo duži.Radman jezgra je oko 37 posto.Preporucuje se za gajenje u drustvu sa jos 2-3 sorte u cilju medjusobnog orpasivanja. Podloga na kojoj se kalemi Halski Dzin je izdanak, mečije leske.

KOSFORD

Vreme zrenja:

Sredina septembra

Podloga:

Mecija leska, sopstevni izdanak

Vocne sadnice leske,sorte”Kosford”je stara engleska sorta.Stablo je bujno i razgranato i vrlo rodno.List je srednje veličine,obrnuto jajastog oblika.Cveta kasno i izražena je protandrija.Srednje je otpornosti na niske zimske temperature.Dobro je oprašuju Lunga di Spagna,Crveni Lambert,Halski Džin i drugi.Plod je srednje krupnoće,mase oko 2,5 g.Sazreva srednje kasno.Plod je obrnuto jajastog oblika,uži je pri osnovi nego pri vrhu,ljuska je tanka – izrazito crvene boje kao i jezgro koje je glatko i crveno.Omotač je u ravni ploda ili malo duži.U grozdu ima prosečno 1,5 ploda a po ne nekim izvorima 2 do 4 ploda.Radman jezgra je 50-54%.Podloga na kojoj se kalemi Kosford je izdanak, mečije leske

RIMSKI OKRUGLI

Vreme zrenja:

Kraj avgusta

Podloga:

Mecija leska, sopstveni izdanak

Vocne sadnice leske,sorte “Rimski okrugli”vode poreklo iz Italije.Plod je krupan,mase oko3,1g.Okruglast, rebrast,neznatno izdužen.Omotač je ravan sa vrhom ploda,plodovi zreli lako ispadaju iz njega,ljuska je debela,teško se lomi.Randman jezgra 42%.Zbun je vrlo bujan,uspravnog rasta.Daje malo izdanaka. Pojedinih godina prerodi,da bi naredne godine podbacio u rodu (alternativno ili naizmenično rađanje). Rano cveta ženskim cvetom, još u decembru (protaginična). Daje do tri ploda u račvici,samosterilna je (treba joj oprašivac). Dobro ga oprašuju Istarski dugi, Ludolf i Halski Džin.Dobar je orašivač za većinu sorti. Podloga na kojoj se kalemi Rimski okrugli je izdanak, mečije leske.

TONDA ĐENTILE ROMANA

Vreme zrenja:

Kraj avgusta

Podloga:

Mecija leska, sopstevni izdanak

Voćne sadnice leske,sorte ”Tonda Đentile Romana” je poreklom iz Italije.Tonda Djentile Romana je velike bujnosti,žbunastog oblika ali raste uspravno pa se može gajiti i kao stablašica jer formira malo izdanaka.Dobro podnosi hladnoće pa se može gajiti i u hladnijim kontinentalnim područjima.Cvetanje je srednje kasno,dobar je oprašivač za većinu sorti (nju dobro oprašuju Cosford,Davian,Mortarell i drugi).Sazrijeva krajem avgusta meseca.Raste u grozdovima,u proseku 3,2 ploda,srednje krupnoće (oko 2,8 g).Omotač je duži od ploda,ljuska je tanka,kestenjasto prugasta.Jezgra je vrlo kvalitetna a radman je oko 45 posto.Zbun je srednje bujan, dobro radja. Izrazene je homogamije (Homogamija je istovremeno cvetanje muskih i zenskih cvetova). Prosecno u racvici moze biti 2-3 ploda. Oprasuju ga: Okrugli Djifonski i Mortarela.Trazen je u industriji slatkisa.Dobro podnose hladnoce pa se moze gajiti i u hladnijim kontinentalnim oblastima. Podloga na kojoj se kalemi Tonda Djentile Romana je izdanak, mečije leske.

TONDA ĐENTILE DELELANGE

Vreme zrenja:

Kraj avgusta

Podloga:

Mecija leska, sopstevni izdanak

Voćne sadnice leske,sorte ”Tonda Djentile Delelange”je poreklom iz Italije Žbun je srednje bujnosti,daje dosta izdanaka i rano cveta.Rano resa tako da se resanja i zrenje ženskih gametofita nikada ne podudara te je izražena protaginija.Zbog svega toga joj je potreban oprašivač, uglavnom Cosford,Halski Džin i Negret a zbog slabe klijavosti polena ona sama je loš oprašivač. Sazreva rano u avgustu mjesecu.Plodovi su okruglasti sa zaoštrenim vrhom, u grozdu ih ima 2-3 i sitni su, mase u prosjeku oko 2,5 g. Omotač ploda je koliki i plod pa plodovi lako ispadaju iz njega, ljuska je tanka ali tvrda.Žbun je srednje bujan.Rodna je sorta lesnika.Radman jezgre je oko 58 posto. Veoma rano cveta, protaginican je (Protaginija je ranije cvetanje zenskih cvetova u odnosu na muske). Autosterilna je, treba joj oprasivac. Dobro je oprasuju Kutard i Negret. Zbog slabe klijavosti polena los je oprasivac. Podloga na kojoj se kalemi Tonda Djentile Delelange je izdanak, mečije leske

Garancija na kvalitet i ispravnost isporučenih sadnica!

Isporuka poručenih sadnica za 24h na teritoriji Srbije!

Najbolji odnos cene i kvaliteta voćnih sadnica na tržištu!

Mogućnost ugovora proizvodnje po povoljinijim cenama!

Dodirnite ikonicu da biste nas pozvali---> Pozovite nas